Kunst i Kirken 21 i Torslev

KUNST I KIRKEN - SOMMEREN 2021 Kunst i kirken

Pia Mesterton Graae i Torslev Kirke: "Dødehavsrullerne" - malerier og værker i papir. 

Ferniseringsgudstjenste søndag d. 8. august kl. 19.30. Udstillingen kan herefter ses i kirkens daglige åbningstid. 

 

Pia1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FASCINATION OVER DET GEMTE OG DET ÅBENBAREDE.
Vejen kan synes meget lang mellem Torslev og Mellemøsten, men ikke desto mindre føres disse to steder sammen, når der søndag d. 8. august kl. 19.30 er fernisering på Pia Mesterton Graaes udstilling ”Dødehavsrullerne”. I Torslev Kirke udstiller hun nemlig, som et led i Kunst i Kirken 2021, malerier og værker på papir med inspiration i de over 2.000 år gamle skriftruller, som i årene mellem 1947 og 1956 blev fundet i elleve grotter i Qumran-området ved nordvestbredden af Det Døde Hav. Folket bag skriftrullerne gemte rullerne i krukker, og en del af teksterne kender vi fra Bibelen, men skriftrullerne rummer bl.a. også regler for en sekt. De, der gemte rullerne, hentede dem aldrig; som Pia Mesterton Graae fortæller, så skyllede historiens hav i stedet hen over dem, og rullerne lå som hemmeligheder igennem de næste par tusind år, bevaret i tør luft.
Selv om vi i dag kender en del af teksterne som nogle af de ældste tekster fra Bibelen, er skiftrullerne stadig kilder til stor undren og uro, for hvad fortæller de egentlig? Pia Mesterton Graae fortæller, at det netop er hendes fascination: Krukker, der gemmer, og ruller, som holder på tegn, sætninger, ord og tro, og som alle tilbringer tidens hul i dunkle huler for pludselig at blive åbenbaret for mennesker i en helt ny tid. I den forbindelse fantaserer hun over, hvad det folk, som i sin tid gemte rullerne, ville have gjort i dag. Formodentlig ville de være gået med bjergstøvler, rygsæk og IPad og gemt tegnene og teksterne i en internet-sky, der i øvrigt heller ikke kan holde på hemmeligheder for evigt.
Siden 2005 har Pia Mesterton Graae sammen med sin mand Gorm delt adresse mellem lejligheden på Østerbro i København og det lille, hyggelige hus i Attrup, hvor hun har sit atelier. Hendes smukke, farverige malerier bliver til her med udsigt til bakkerne bag fjordbyen. Pia kunstneriske virke er imidlertid et livsværk, der strækker sig over hele Norden. Hun er uddannet billedkunstner i både Danmark og Finland, har gennem flere årtier haft udstillinger i hele Skandinavien og er i øvrigt medlem af BKF, Billedkunstnernes Forbund og desuden kulturambassadør for Klitgården Refugium i Skagen. Sin store kunstneriske indsigt har hun givet videre til andre, bl.a. som en skattet underviser på kunstakademier og på højskoler i Finland. I de sidste ti år har hun desuden givet undervisning på Tranum Strandgård, hvor hun også dette år i august og senere på efteråret giver kurser.
I Dødehavsrullerne er der fundet intet mindre end 34 afskrifter af Salmernes Bog. Derfor vil der ved ferniseringen på søndag, der former sig som en musikgudstjeneste, bl.a. blive budt på musik, som har udspring i netop tekster fra denne del af Det gamle Testamente, ligesom der også vil være toner af Bach-familien, som hører til Pias yndlingskomponister. Der bydes desuden på et nykomponeret præludium over ”Se, nu stiger solen” af Christian Vestergaard, der ved ferniseringen medvirker sammen med andre lokale kirkemusikere.
Udstillingen ”Dødehavsrullerne” kan i den kommende tid ses i Torslev Kirkes daglige åbningstid, men indgår også i den fælles Kunst i Kirken-udstilling på Bratskov i dagene fra d. 28. august til d. 10. september.

Pia2 Pia3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pia4

 

 

Glimt fra ferniseringen i Torslev Kirke søndag d. 8. august:

 

Pia fernis2 Pia fernis3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pia fernis1

 

 Se program for ferniseringen ved at klikke HER

 

Pia fernis4

 

Pia fernis5

 

Læs om Pia Mesterton Graaes tanker om tema og sine værker ved at klikke HER (ved ferniseringen udleveres teksten som en papirrulle til hver enkelt gæst.) 

 

Pia fernis6

 

Pia fernis7

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På kryds og tværs

 • Blæserbattle i Torslev Kirke
  Finder sted: tirsdag, 04 oktober 2022 19:30 Læs mere...
 • Ældregudstjeneste i Brovst Kirke
  Finder sted: onsdag, 05 oktober 2022 14:30 Læs mere...
 • Salmestafet – sidste runde – "Vær velkommen Herres år"
  Finder sted: tirsdag, 11 oktober 2022 19:30 Læs mere...
 • Nyt tiltag! LITTERATURKREDS FOR MÆND
  Finder sted: torsdag, 13 oktober 2022 19:30 Læs mere...
 • ”Sandheden om Nordkorea” v/ tryllekunstner og foredragsholder Jesper Grønkjær, Aarhus.
  Finder sted: onsdag, 26 oktober 2022 10:00 Læs mere...